^ Vissza

 

 

Legközelebb hallhatnak, láthatnak ....

 

 

Oldalainkat 164 vendég és 0 tag böngészi

CIKK 1.

„Átutazóban” – Kecskemétre is segíteni érkezett

Az Évszázadok Muzsikája hangversenysorozat szombat esti alkalmán Sztahura Ágnes  orgonaművész játékában gyönyörködhettek a kecskeméti zenekedvelők. A Nagytemplom orgonáján a Miskolcról érkezett vendég előadó népszerű műveket szólaltatott meg.

 „Átutazóban” – Kecskemétre is segíteni érkezett„Átutazóban” – Kecskemétre is segíteni érkezett

A piarista templom új orgonája felépítéséért szervezett koncertsorozat újabb estjén Sztahura Ágnes előadásában Pikéthy Tibor, Johann Sebastian Bach és Cesar Franck egy-egy műve mellett Widor V. szimfóniájának első tétele, Bach Vivaldi egyik concertójának átirata és Liszt Ferenc monumentális darabja, a B-A-C-H prelúdium és fúga című kompozíciója csendült fel.

A sajóládi katolikus általános iskolában zongorát tanító, illetve kántorként a miskolci katolikus hitélet mindennapjaiban aktívan résztvevő vendég művész – bár az ország számos városában koncertezett már, sőt, a határainkon túl is gyakran fellép – Kecskeméten először mutatta meg tudását.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Dobszay László és Lehotka Gábor növendékeként 2001-ben egyházzenei és orgonaművészi diplomát szerző Sztahura Ágnes előadásában több korból származó, könnyen érthető, népszerű műveket hallgathattak meg az érdeklődő zeneszerető kecskemétiek.

– Mindig próbálok arra figyelni, hogy ne olyan műveket hozzak, amelyek esetleg csak a művészek számára emészthetőek, hanem inkább olyanokat, melyeket a laikusok is értékelnek, hiszen ők csak a zene szépségéért jönnek be a templomba – indokolta műsorválasztását Sztahura Ágnes. – Nincsen kimondottan kedvenc zeneszerzőm, de elsősorban a barokk és a romantika zenéjében otthonos vagyok. Ugyanakkor törekszem arra, hogy koncertjeimen a fiataloknak is tetsző, az ő szívüket is felpezsdítő művek is elhangozzanak. Kecskeméten is játszottam egy olyan Widor-szimfóniát, amely egy kicsit táncosabb jellegű, és egyfajta szinten már felvette az új, modern stílust is.

A darabok közötti rövid szünetekben a koncert szervezője,Fehérvári Gábor az elhangzó orgonaművekről és azok szerzőiről számos érdekességet osztott meg a hallgatósággal, akik így megtudhatták többek között azt, hogy Pikéthy Tibor egykor festőnek készült, hogy a fiatalon papi hivatást választó Antonio Vivaldi nagyon is világias concertóinak orgona-átiratait sokáig Bach saját szerzeményeinek tartották, s fény derült arra is, hogy a h-moll korál című egyik utolsó művét betegágyán komponálta Cesar Franck: 1890-ben egy lovas omnibusz ütötte el, és nem sokkal később, a baleset nyomán fellépő komplikációkban elhunyt.

Sztahura Ágnes a jótékonysági hangversenyek rendszeres előadója, a kecskeméti piarista templom majdani orgonájáért is szívesen koncertezett.

– Átutazóban vagyunk a földön. Kapott tehetségünket arra használjuk, hogy minél több szeretetet és jót adjunk a világnak!

– vallja a miskolci orgonaművész. – Már fiatalon is elég sokszor játszottam jótékony célból, ilyen jellegű fellépéseket azóta is rendszeresen vállalok. Amikor kellett – sérültekért, árvízkárosultakért – a segítségemet mindig felajánlottam. Persze minden meghívásnak eleget próbálok tenni. Örömmel tölt el, hogy az elmúlt években már sok helyen játszhattam, külföldön a kisinyovi, itthon különösen a jászberényi templom, illetve az egri bazilika orgonája fogott meg. Kívánom, hogy minél hamarabb ezekhez hasonló hangszer hangjában gyönyörködhessenek a kecskeméti zeneszeretők!

A hangversenysorozat következő alkalmát május 8-án tartják meg, a Nagytemplom orgonáján a hírös városban született és jelenleg is itt élő Kovács Levente orgonaművész, a Kodály Iskola és az M. Bodon Pál Zeneiskola tanára játszik majd.